Kompresszor működési elve

     1. fázis:

      A levegő belép a sűrítőházba a beömlőnyíláson

      2. és 3. fázis:

      Ha a rotorok a beömlőnyílás előtt elforogtak, a menetek és a ház között egy zárt sűrítési teret képeznek. Ez csökken a rotorok forgása által, a bezárt levegő komprimálódik

      4. fázis:

       Az összesűrített levegő kiáramlik Sűrítési végnyomás: max. 15 bar(ü)

 

 

 

 

 

 

 

 

MIT CSINÁL EGY KOMPRESSZOR?

Egy kompresszorban atmoszférikus levegőt sűrítünk mechanikus energia hozzáadásával magasabb nyomáspotenciálra. A bezárt levegőmolekulák a tér csökkenése által összenyomódnak, "összesűrítődnek".

 

A CSAVARKOMPRESSZOR MŰKÖDÉSI MÓDJA

A csavarkompresszorok a rotációs kompresszorok csoportjába tartoznak, amelyek a kiszorítási elven működő kompresszorok második legjelentősebb kategóriája a dugattyús kompresszorok mellett. A csavarkompresszorokban két orsóformájú, egymásba kapcsolódó rotor található. A főrotor a meghajtó aggregát kuplungján felvett energia 85-90%-t alakítja át nyomás- és hőenergiává. A mellékrotor a szívó- és nyomóoldal közötti munkatér (rés) letömítéséről gondoskodik. A sűrítésnél a rotorok előrehaladó forgása zárja a levegő beömlő nyílást és a térfogat csökken növekvő nyomás mellett. Ezzel egyidejűleg olaj fecskendeződik a rendszerbe kenés, tömítés és hőelvezetés céljából.